Back to blog
Article

Is Moving the Toilet to the Bedroom Illegal?

Admin September 21, 2026

Whether moving the toilet to the bedroom is illegal depends on the specific circumstances. The following situations may be illegal:

Illegal when involving changes to the building's main structure and load-bearing components: According to Article 5 of the 'Measures for the Administration of Interior Decoration and Renovation of Residential Buildings (Revised in 2011)', it is prohibited to alter the building's main structure and load-bearing components without a design plan proposed by the original design unit or a design unit with the corresponding qualification level. If the relocation of the toilet involves such changes, such as the need to demolish walls or alter the building's structural layout, a professional design plan must be obtained; otherwise, it will constitute an illegal act. This is because random alterations to the building's main structure and load-bearing components may affect the overall safety and stability of the building, posing safety hazards to occupants.

Illegal when converting a room without waterproofing requirements into a bathroom: Also in accordance with Article 5 of the same measures, it is prohibited to convert a room or balcony without waterproofing requirements into a bathroom. If the room where the relocated toilet is located originally had no waterproofing design, then this alteration is illegal. The bathroom is a frequently used area for water, and if proper waterproofing is not done, it can easily lead to leakage problems, not only damaging the decoration and facilities of one's own home but also potentially affecting the building structure and decoration of adjacent households, causing unnecessary disputes and economic losses.

Liability for violating adjacent rights provisions: According to Article 296 of the 'Civil Code of the People's Republic of China', when a real estate rights holder uses adjacent real estate for water supply, drainage, etc., they should try their best to avoid causing damage to the rights holder of the adjacent real estate. If the relocation of the toilet leads to drainage problems or leakage, infringing on adjacent rights, the infringer shall bear tort liability. For example, if the relocated toilet has poor drainage, causing sewage to back up into the home of the downstairs neighbor, or if leakage occurs, damaging the ceiling and walls of the downstairs neighbor, compensation must be provided to the neighbor.

Illegal when violating mandatory provisions of residential design specifications: According to Article 5.4.4 of the 'Residential Design Code' (GB50096-2011), bathrooms should not be directly arranged above the bedrooms, living rooms (halls), kitchens, and dining rooms of lower-floor occupants, and this article is a mandatory provision that must be strictly enforced. In judicial practice, relocating the bathroom above the bedroom of the lower floor violates mandatory regulations and goes against good customs, constituting an infringement on the adjacent rights of the lower floor, and is likely to require restoration to the original state.