Back to blog
Article

Is a Mobile Toilet Movable Property?

Admin September 29, 2026

Whether a mobile toilet is considered movable property depends on specific circumstances and cannot be generalized.

From the perspective of building definitions, according to the 'Explanations and Provisions on Several Business Issues Related to Real Estate Tax and Vehicle and Vessel Usage Tax by the Ministry of Finance and the State Administration of Taxation', a building must have a roof and enclosing structures, be capable of sheltering from wind and rain, and serve purposes such as production, work, and study for people. Mobile toilets are typically designed as movable, easily installable, and detachable facilities, and their structures may not fully conform to the traditional definition of buildings, especially when they are not intended as permanent structures. However, if a mobile toilet has a roof and enclosing structures and is permanently fixed at a specific location for long-term use, it may be considered a building to some extent.

From the perspective of fixed asset classification, according to Article 57 of the 'Implementation Regulations of the Enterprise Income Tax Law of the People's Republic of China', fixed assets refer to non-monetary assets held by enterprises for the production of products, provision of labor services, leasing, or business management, with a usage period exceeding 12 months, including buildings and structures. Although mobile public toilets are movable, if they are held by enterprises for business management (such as providing public services) and have a usage period exceeding 12 months, they conform to the definition of buildings and structures among fixed assets.

From the perspective of the definitions of real estate and movable property, real estate refers to property that cannot be moved by nature or law, and moving such property would severely damage its economic value or functionality, mainly including land, buildings, and their attachments. If a mobile toilet is considered a building, it falls within the scope of real estate rather than movable property. Movable property refers to items that can be moved without damaging their value. Therefore, when a mobile toilet is classified as a building, it is not movable property; if its structure and usage do not conform to the characteristics of buildings and moving it does not damage its value, it may be considered movable property.